rushy.dk
blank
 
© Rushy Rashid Højbjerg 
Seneste Nyt
RSS

Seneste nyt fra rushy.dk

18. marts 2009

I morgen aften deltager jeg i debatten på DR2, hvor emnet er DR's X Factor. Jeg havde forleden følgende kommentar med i Berlingske Tidende om X Factor. Og det står jeg selvfølgelig ved.

X Factor er et super program. Og uanset hvad jeg mener om Blackmann, så synes mine unger han er sej. Han gør indtryk på dem. De er på fornavn med ham!!! Større anerkendelse som kunstner kan man næsten ikke ønske sig.   

Berlingske Tidende 8. marts under overskriften: "Integrationsfactor"

Underholdningsprogrammet giver med andre ord et billede af et Danmark med mange ansigter, hudfarver og kulturelle baggrunde. Og det er tiltrængt, mener journalist og forfatter Rushy Rashid Højbjerg.

»Det befriende er netop, at vi ikke dvæler ved deres etnicitet. Vi forholder os til, hvor godt de synger og performer. Det eneste, der er i fokus, er deres talent eller mangel på samme, og indvandrere er med på lige fod med alle andre,« siger hun. Rushy Rashid Højbjerg var en af dem, der reagerede med vrede, dengang »Lykkehjulet« lavede særudgaver med indvandrere. Det satte dem i bås, mente hun: »Jeg kan huske, at jeg tænkte: ’Jamen, hvad har I så gjort? Har I sænket kriterierne for, hvor dygtig man skal være, og er det nu ugens glade perker, vi skal se, eller hvad?’« siger Rushy Rashid Højbjerg.

Som hun ser det, gør »X Factor« i dag dét, hun dengang drømte om.

»Her er de alle sammen kommet igennem nåleøjet på samme vilkår, hvad enten de hedder Seest eller Mohamed. De har vist, at de kan noget.« Rushy Rashid Højbjerg ser selv »X Factor« hver fredag. Det sørger hendes to børn på fem og syv år for. Hun har blandt andet glædet sig over at se 16-årige Sidsel, der som adoptivbarn minder hende om DRs tidligere meteorolog Maria Hørby, adopteret fra Nigeria, men opvokset i Jylland.

»Sidsel er med til at nuancere billedet af, hvad det er at være dansker. Hun er vokset op hos danske forældre og er fuldstændig dansk, selvom hun har en anden emballage. Det samme gjaldt Maria Hørby, der stod på skærmen og talte jysk,« siger Rushy Rashid Højbjerg.

Hun kommer selv oprindeligt fra Pakistan og har prøvet at være på TV som nydansker. Rushy Rashid Højbjerg var i slutningen af 1990erne nyhedsvært og reporter på TV3s daværende nyhedsprogram »Dagens Nyheder«. Hun har dermed været med til at vise vejen for unge med indvandrerbaggrund. Netop dét er også en af de helt store gavnlige effekter ved deltagernes meget forskellige baggrunde i X Factor, mener Esma Birdi, der er integrationskonsulent. Hun peger især på, at mange indvandrerdrenge mangler gode forbilleder.