rushy.dk
blank
 
© Rushy Rashid Højbjerg 
Skrevet af mig

Skrevet af mig

Oestrogen.dk 6. november

Tager du del i din venindes smerte?
Skrevet af Rushy Rashid, samfundsdebattør, journalist og forfatter 

Det er stadig tabu at tale om vold i hjemmet, men hvis det sker for din veninde, så gør du en kæmpe forskel ved at række ud.

Kan man regulere folks adfærd ved at køre kampagner? Egentlig ikke. Men hvis budskabet bliver gentaget igen og igen, sætter det alligevel nogle tanker i gang.

Forleden fik jeg to læbepomader fra The Body Shop. På det stykke pap, der fulgte, lød budskabet:

Lad os fejre de gode venskaber ved at støtte op om kampagnen: Stop volden i hjemmet.

Meningen var, at man skulle knække pappet og give sin veninde den ene læbepomade og beholde den anden selv.

Tag bilnøglen
En anden kampagne, som kørte for en del år siden, gik på at man som ven eller bekendt blev opfordret til at tage ansvar og forhindre en beruset person i at køre bil.

Man skulle simpelthen tage nøglerne fra personen, for det handlede om at redde både den berusedes liv, men også dem, det ville gå ud over, hvis fulderikken kørte galt.

I starten var det et tabu, at man på den måde blev opfordret til at tage affære. Men i dag er ingen i tvivl. Når det gælder om at redde liv, må man træde i karakter og sige fra over for en, der ikke er ved sine fulde fem mere. Så et eller andet sted bliver vi både påvirket og opdraget til at skifte holdning via disse kampagner.

Bryd tabuerne
Når det gælder vold i den nærmeste familie og omgangskreds, så tør man stadig ikke bryde tabuerne. Her er det de færreste, der tør træde i karakter og sige fra. Hvorfor tør man ikke stille op og fortælle den, der gør fortræd, at det må han straks stoppe med?

Hvor tit spørger vi dybere ind til, hvordan ens nærmeste veninder virkelig går og har det? Er vi opmærksomme eller forberedte på at hjælpe, hvis der finder vold sted i vores nærmeste omgangskreds?

Vil vi tage skridtet fuldt ud og kontakte et krisecenter for at skaffe hjælp til hende? Eller bare hjælpe hende med en kontakt dertil?

Kvinden som offer
I langt de fleste tilfælde er det kvinden, der bliver udsat for vold af sin partner. Der er alarmerende høje tal for voldsramte i hjemmet, og så er det ikke en gang dækkende for det virkelige billede.

Tænk, hvis vi på samme måde, som vi i dag er blevet opdraget til at tage nøglerne og forhindre spritulykker, også kunne blive bedre til at sige fra over for en voldsmand. Hvor mange børn kunne vi ikke redde, hvis vi kunne bryde det tabu, som vold i hjemmet er omgærdet af?

Ræk ud efter din veninde
En undersøgelse foretaget af analysefirmaet IPSOS MORI blandt kvinder i 10 lande - inkl. Danmark - viser at 59 procent kvinder vil betro sig til en veninde, hvis de blev udsat for vold i hjemmet.

Netop derfor har The Body Shop lanceret kampagnen Stop volden i hjemmet for at hylde netop venskabet og dermed rette fokus mod de forpligtelser, der også hviler på en, når man som veninde er vidne til vold.

Mary mod vold
Kronprinsesse Mary har også valgt at sætte fokus på vold mod kvinder og børn via Mary Fonden. Med overskriften: Alle har ret til et liv uden voldafholder Mary Fonden en stor, lukket konference senere på måneden, som gerne skulle få medierne til at fokusere på dette emne.

Måske kan det være med til at få nogen til at tage affære, når ens veninde deler alt med en, også sin smerte.

FAKTABOKS:

Vold i hjemmet
Ifølge undersøgelser fra LOKK bliver 28.000 kvinder hvert år udsat for vold, og 24 kvinder mister livet. 

Derudover er der 22.000 børn som vokser op med vold i hjemmet og 31 procent af dem lider af alvorlige psyko-sociale belastninger, som følger dem langt ind i voksenlivet.

Body Shop: Stop volden i hjemmet
Hver gang der sælges to læbepomader til 80 kr., giver The Body Shop 40 kr. til Landsorganisationen for Kvinde Krisecentre. Siden 2004 har LOKK modtaget 522.000 kr. som de kan bruge til at hjælpe kvinderne til et bedre liv.