rushy.dk
blank
 
© Rushy Rashid Højbjerg 
Skrevet af mig

Skrevet af mig

Opinion - Berlingske Tidende 1. december 2008

af Rushy Rashid Højbjerg

HIV, AIDS og den røde sløjfe

Vi skriver 1. december og de fleste tæller ned til juleaften fra i dag. Men 1. december er også World AIDS Day og for millioner af mennesker har hiv/aids sat en nedtælling i gang for deres liv. Mange af dem har ingen stemme, ingen resurser. De ligger bare venter på den dag, hvor de endelig kan blive fri. Fri for deres sygdom, fri for deres liv.

Derfor må andre råbe op og gøre opmærksom på denne forfærdelige sygdom, som rammer millioner af mennesker og det ser værst ud for de fattige og svage mennesker i den tredje verden, som intet kan stille op imod den.

Alene i 2008 blev 2,7 millioner mennesker smittet med hiv, og over to millioner døde af sygdommen aids. Ud over sygdommen var det også uvidenheden og fordommene der var med til at slå de mange mennesker ihjel. For aids er stadig et stort tabu og manglende viden om sygdommen gør det svært, næsten umuligt for de sygdomsramte at leve et normalt liv sammen med deres nærmeste.

I mange lande oplever man stadig i 2008, at homoseksuelle mænd kastes i fængsel af deres fædre, fordi de er en skamplet på familiens ære. Det sker oftere at bedstemødre kun kan holde i hånd og se børn og børnebørn blive syge og dø for øjnene af dem. Også i Danmark holder fordomme og uvidenhed de nærmeste på afstand, af frygt for at blive smittet af blot et enkelt kys.

Vi ved, at det er bedre at forebygge end at behandle. Det gælder de fleste livstruende sygdomme i almindelighed. Men med hiv og aids er det noget andet. Måske fordi sygdommen ikke rammer mennesker i al almindelighed. Ifølge AIDS Fondet har 95 % af verdens bøsser ikke adgang til viden om forebyggelse i dag. Derfor er de vigtigt med oplysning og viden om, hvordan man kan undgå at blive smittet.

I mange samfund får udsatte unge ingen information om beskyttelse, men kun moralprædikener om at holde sig fra sex. Millioner af syge får ikke behandling, fordi ingen regner dem for noget, og i hele verden spreder smitten sig stadig som en steppebrand. Hver gang to mennesker kommer i behandling, bliver fem nye smittet og antallet af smittede stiger for hver dag der går. Også i Europa. Hvilket er tankevækkende.

Skal denne umenneskelige epidemi stoppes, starter det med, at vi accepterer sygdommens præmisser og behandler og forebygger hiv og aids med samme viljestyrke, som vi udviser over for de fleste andre livstruende sygdomme. Derfor er det vigtigt med støtte til forskning i denne sygdom, så vi kan blive bedre til at helbrede, når og hvis uheldet er ude. Men det er lige så vigtigt at opfordre folk til at tage risikoen alvorligt. Mange mennesker i den tredje verden bliver smittede, fordi de ikke altid kender smitterisikoen eller smittekilden.

Alle mennesker har ret til beskyttelse, behandling og et liv uden fordømmelse. Også de aids-ramte. Det nytter ikke noget kun at vise medfølelse, når sygdommen har ødelagt alt. Derfor er det nødvendigt at denne sygdom tages alvorligt af alle. Både politikere, religiøse overhoveder og forskere

I denne glade juletid vil jeg derfor gerne opfordre alle til at bære den røde sløjfe i dag. For den røde sløjfe minder os alle om at det stadig er nødvendig at sætte fokus på hiv og aids. Der er brug for mere viden om forebyggelse, beskyttelse og behandling af aids. Det gør ikke noget, at vi i Vesten, der har de fleste ressourcer, går forrest og støtter forskningen så vi snart kan finde en behandling, der forhåbentlig også kommer de fattigste og svageste til gode.