rushy.dk
blank
 
© Rushy Rashid Højbjerg 
Mine bøger
RSS

Om mine bøger

BAG SLØRET - Af Rushy Rashid og Jens Harder Højbjerg

 

Bag sløret

Selvbiografi

Rushy Rashids bestseller Et løft af sløret sluttede, hvor hun begyndte som tv-vært og tog hul på et nyt løfterigt liv, langt fra de pakistanske rødder. Hendes nyvundne selvstændighed til trods boede hun dog stadig hjemme hos forældrene – i en alder af 30 år – og var underlagt deres kontrol. Men hvad værre var: Hun så i øjnene, at hun aldrig ville finde en livsledsager af pakistansk oprindelse. Også der ville hun blive nødt til vælge dansk og tage nok en holmgang med forældrene og det pakistanske miljø.

Rushys anelser holdt stik. På TV3 mødte hun kollegaen Jens Harder Højbjerg, der vankede rundt som enhver anden dansk ungkarl på den gale side af 30. Han kastede sin interesse på hende med det samme, uden at vide hvad han gik ind til. Det vidste hun, derfor prøvede hun at stå imod. Men forelskelsen var umulig at løbe fra. Heller ikke for Jens, der før havde sprunget i målet. Denne kærlighed var af en anden verden. Følgerne langt alvorligere, hvis ikke den bar igennem.

Bag sløret er fortællingen om dette unikke og modsætningsfyldte kærlighedsmøde, som omgivelserne - på begge sider - havde meget svært ved at acceptere, men som Rushy og Jens insisterede på og gennemførte. Med omkostninger en masse for dem begge og kompromisser så store som kameler.

Bag sløret er en personlig bog om gensidige fordomme og uvidenhed, omskæring og religion, og en politisk bog, der kritiserer det officielle Danmark for ikke at have sat sig ind i den tankegang, der præger ’de fremmede’. Men den er også en livsbekræftende og rørende kærlighedshistorie, som vi alle kan blive klogere af: Om at tro, man ved noget, til at vide man kun ved meget lidt.

Bag sløret er mere end en fortsættelse af Et løft af sløret. Den er fortalt af både Rushy og Jens som to selvstændige beretninger, der smukt væver sig ind i hinanden i et kronologisk forløb. Og de helt centrale afsnit er skrevet af dem begge – hver for sig, så de forskellige udgangspunkter og kulturer træder tydeligst frem.

Herunder følger nogle af de kommentarer, jeg har fået til denne bog

24-09-2007

Hej, du får nok masser af mail fra folk, men jeg er også nödt til at skrive til dig. Jeg har lige läst "bag slöret" Den havde forbigået min opmärksomhed, sikkert fordi jeg bor i Sverige. Jeg var lykkelig da jeg så den. Endelig kan jeg komme videre i dit liv.

Jeg er som Danskere er flest, vi ved ikke så meget. Når venner og familie kommenterer noget med indvanderer får de venligst din bog "et löft af slöret med hjem til låns. Så kan vi diskutere bagefter. Men det er der ikke rigtig nogen der gör. Noget som du har väret med at ändre på. Der er ingen der er i tvivl om at det har kostet at skrive disse böger.

Jeg bor som sagt i Sverige med min Danske familie. Der er ikke langt over Öresund og alligevel er der. Og vi har präcis samme tanker og funderinger med hensyn til sprog og traditioner som I har. Der er stor kultur forskel. Dog har vi jo samme religion som Svenskere, dog er ALT anderledes i kirkerne herovre. Det har skabt nogle ret komiske oplevelser med familien til konfirmationer og barnedåb. En anden anderledes ting herovre er at man ikke har samme indvandrer debat. Det er klart at der findes en, men slet ikke som i DK. Om folk er bedre integreret eller om folk er mere tolerante, det ved jeg ikke. Men helt anderledes er det. Men helt rosenrödt er det ikke.

Vi bor ude på landet med dertil hörerne lille skole. Jeg har så foreslået at man har udveksling med en skole på Rosengård (Der bor stort set bare indvandere) Men uha, det går virkelig ikke. Jeg fik min datter i 1 dags praktik i en börnehave på Rosengård da hun gik i 6 `klasse. Jeg blev närmest betegnet som värende sindsyg at de andre foräldre. Der er langt igen, og jeg ved ikke om vi kommer dertil nogensinde. Det er svärt for dem der gerne vil integrere sig når "lovene" inden for de "fremmede" familier ikke vil give hinanden luft. Og lige så svärt for "os" der ikke tör. Jeg håber at dine böger vil blive brugt til undervisning fremover, det vil måske ändre noget.

Det blev langt dette her, det var ikke meningen. Men jeg er lige blevet färdig med bogen og föler mig så fattig som man kan blive når man er klart med en god bog. Det er fristende at köre over broen for at hente din seneste, men det bliver nok lige vel dyrt. Det gläder mig at din bror er inde på samme spor som dig, det er der brug for inden for sundheds området.

   En stor tak og önske om at du og din familie får et godt liv fremover.

      Mvh Lisbeth / Sverige